Kucharz

      Kucharz jest osobą , która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.

      W zakres jego prac wchodzi planowanie, opracowywanie receptur oraz przygotowywanie potraw. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny, wykonuje obróbkę wstępną  i termiczną surowców.

     Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków.

     Miejsce pracy kucharza:

  • restauracje,
  • hotele,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • pokłady statków,
  • stołówki szkolne, szpitalne, akademickie, catering,
  • własna działalność